کمترین اعتقاد مومنان
مرد شیفته ی علی (ع) و آل علی(ع) بود. او در مقابل مولایش نشسته بود و از علم بی نهایت اش استفاده می کرد. سلیم از امام (ع) پرسید: يا امير المؤمنين! آن مسألهاى كه حتما بايد به آن معتقد بود، چيست و آن مسألهاى كه اگر به آن معتقد شدم شك در چیزهای دیگر اشکال ندارد، كدام است؟
حضرت علی(ع) فرمودند: « شهادت به اينكه خدايى جز اللَّه نيست و خدا يكى است و شريكى ندارد و اينكه محمّد(ص) بنده خدا و پيامبر اوست و آنچه خدا نازل كرده و به پا داشتن نماز و پرداختن زكات و روزه ی ماه رمضان و حج خانه خدا و ولايت ما اهل بيت و برائت از دشمنانمان و اجتناب از هر مستكنندهاى، مهم است.»
سلیم عرض كرد: فدايتان گردم، اقرار به آنچه از جانب شما آمده کلی است یا جزئی؟
مرد پرسید: مولا جان، مست كننده چيست؟
امیر مومنان (ع) فرمودند: «هر نوشيدنى كه وقتى خورنده، آن را زياد بنوشد مست مىشود. يك جرعه بلكه يك قطره از آن هم حرام است.»
سلیم با اینکه می ترسید، آقایش را خسته کند امّا باز پرسید: جانم به فدایت، آنچه فرمودىد روشن است مگر مسأله ولايت. آيا همه ی بنى هاشم را شامل مى شود يا مخصوص فقهاء و علماى شما است؟ و ديگر مسأله برائت از دشمنانتان، بايد از كسانى كه با همه ی شما دشمنى مىكنند، دوری كنيم يا حتى اگر كسى با يك نفر از شما دشمنى كند، بايد از او برائت جست؟
حضرت علی(ع) فرمودند: «اى برادر،اگر ولايت ما اهل بيت را اجمالا (به طور کلی) بپذيرى و از دشمنان ما اجمالا برائت بجوئى برايت كافى است. اگر خداوند امامان از ما كه اوصياء و علماء و فقهاء هستند را به تو شناسانيد، تو هم آنان را شناختى … و از آنان اطاعت نمودى، در اين صورت مؤمن به خداوند و از اهل بهشت هستى. اينان افرادى هستند كه بدون حساب وارد بهشت مى شوند.
اگر به يگانگى خدا معتقد شدى و شهادت دادى كه محمّد(ص) رسول خداست … و هر گاه مسأله امامت و وصيّت و علم و فقه برايت مشكل شد و علم آن را به خدا واگذار كردى، با اهل بيت(ع) دشمنى نكردى و از آنان برائت نجستى و در مقابل آنان عَلَم دشمنى بر نيفراشتى، در اين صورت تو نسبت به اين مسائلى كه نمىدانى جاهل حساب مىشوى و از آنچه اهل فضيلت و ولايت با آن هدايت يافتهاند گمراه هستى. مشيّت خداوند در باره تو جارى خواهد بود: اگر تو را عذاب كند به خاطر گناهت است و اگر تو را ببخشد به خاطر رحمت او است.
امّا كسى كه دشمن ماست و با ما دشمنى مى كند، مشرك و كافر و دشمن خداست و عارفين به حق ما كه به ما ايمان دارند، مؤمنين و مسلمين و دوستان خدا هستند.»
منبع: أسرار آل محمد عليهم السلام، ترجمه كتاب سليم، ص: 645.