مرگ بر مرگ آفرینان...
به بهانه روز مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی
قدمت اندیشه بشر در استفاده از عوامل شیمیایی و میکروبی در جنگها، به دوران پیش از میلاد مسیح باز میگردد. از همان هنگام، فرماندهان جنگها، برای تخریب روحیه دشمن و شکست سریعتر آنان، انواع روشها را ابداع میکردند و از هر وسیله ممکن، مطابق با دانش و پیشرفت فنون عصر خویش، سود میجستند. برای نمونه، یونانیان در جنگهای داخلی و خارجی برضد همسایگان خود، به ویژه ایران، از نوعی مواد آتشزا، با اشتعال ناقص گوگرد و زغال استفاده میکردند که به مسمومیت سربازان دشمن میانجامید. یا در جنگهای پیش از میلاد، رومیان لاشه متعفن حیوانات و نیز اجساد قربانیان جنگ را که ناقل انواع بیماریها، چون طاعون و تیفوس بودند، با منجنیق به میان اردوگاه ارتش مقابل خود پرتاب میکردند یا آنها را در چاهها، رودخانهها و سرچشمههای مورد استفاده دشمن میانداختند.
عوامل شیمیایی، به ترکیبهایی گفته میشود که در صورت کاربرد مؤثر برضد انسان، حیوان یا گیاه، به مرگ یا ضایعات قابل توجه دائمی یا موقّتی در ساختار اندامی آنها میانجامد. جنگافزار شیمیایی، عوامل شیمیایی هستند که به صورت جامد، مایع و گاز تهیه میشوند و در صورت انتشار در صحنه نبرد، منجر به بروز آثار کشنده، آسیب رساننده یا ناتوان کننده در موجودات زنده میگردند.
کاربرد سلاحهای شیمیایی، آثار فجیعی به دنبال دارد: از سوختگیهای شدید، تاولهای دردناک، از دست دادن بینایی، تهوّع، سرفههای شدید، عدم تعادل در راه رفتن و مشکلات تنفسی گرفته، تا مرگهای دردناک.
ناکامی ارتش تا بُن دندان مسلح عراق در تأمین اهداف سردمداران رژیم بعثی، فرماندهان این ارتش را برآن داشت تا پس از مشورت با کارشناسان عالی رتبه دولتهای استکباری، به ویژه کارشناسان شیمیایی شوروی سابق، استفاده از سلاحهای شیمیایی را نیز در کنار دیگر سلاحهای جنگیِ مرگ بار خویش مورد توجه قرار دهند. آنان برای اولین بار…
در تاریخ 23 دی ماه 1359، به کاربرد، آزمایش و سنجش تأثیر این بمبها بر رزمندگان اسلام در محورهای “هلاله” و “نی خزر” مبادرت ورزیدند و سپس در سال 1360، دامنه کاربرد این سلاحها را در جبهههای هویزه، تپههای اللّه اکبر، جسر نادری و خرمشهر نیز به صورت پراکنده آزمودند.منابع تأمین کننده تسلیحات شیمیایی برای عراق، به طور عمده دو کشور انگلستان و آلمان غربی بودند. افزون بر این، دلایل زیادی برای ارسال تسلیحات شیمیایی از کشورهای شوروی سابق، آمریکا، یوگسلاوی سابق، بلژیک، ایتالیا، اسپانیا، چین، آفریقای جنوبی و شیلی به عراق وجود دارد.
در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، از سوی نیروهای عراقی، انواع سلاحهای شیمیایی برضد رزمندگان، مردم غیرنظامی و حتی شهروندان عراقی به کار گرفته شد. بسیاری بر اثر حملات شیمیایی به شهادت رسیدند و پس از گذشت سالها از پایان جنگ، هنوز آثار و جراحات ناشی از سلاحهای شیمیایی، بر تن و جان جانبازان باقی مانده است. در کنفرانس خلع سلاح شیمیایی که دی ماه 1367 در پاریس برگزار شد، از سوی کشور ایران اسنادی ارائه گردید که تعداد حملههای شیمیایی عراق را از دی ماه 1359 تا اسفند 1366، 242 مورد با 44 هزار قربانی معرفی میکرد. با همه این تلاشها و ارائه سندهای محکم و قوی، این کنفرانس فقط در یک بیانیه شش مادهای، بدون ذکر نام عراق، از کاربرد سلاحهای شیمیایی اظهار نگرانی کرد.
در 27 اسفند 1366، پس از آن که شهر حلبچه به تصرف نیروهای اسلام درآمد، دولت عراق از جنگ افزارهای شیمیایی در حلبچه استفاده کرد که طی آن، پنج هزار نفر از مردم آن شهر کشته و هزاران نفر مجروح شدند. حلبچه با گازهای سمّی از سوی عراق بمباران شد و به صورت شهری ویرانه و گوری سرگشاده بر جای ماند.