محبوبترین کتابهای دنیا درباره فلسطین
موضوع فلسطین و اشغال قدس شریف، از ابتدای اشغالگری رژیم صهیونیستی موضوع مورد توجه مردم دنیا و به ویژه روشنفکران و هنرمندانی بوده است که قلبی برای تپیدن در سینه داشتهاند و دو چشم سالم برای دیدن واقعیتها. روزگاری که در این سالها بر مردم فلسطین گذشت و جنایتهایی که گاه و بیگاه رژیم صهیونیستی بر مردم بیگناه فلسطین وارد کرده و میکند و نه تنها قلب مسلمانان بلکه قلب هر انسان آزادهای را میفشارد و باعث شده که خیلیها به این مساله واکنش نشان دهند. از پزشکان اروپایی و خبرنگاران و عکاسان و مستند سازان و فیلم سازان بگیرید تا کسانی که دست به قلم دارند به این واقعه واکنش نشان دادهاند درباره این اتفاق دردناک و ظلم بشر قرن بیست و یکم بر هم نوعش نوشتهاند. آنچه که در این گزارش خواهید خواند، مروری است بر کتابهایی که تا کنون به زبان انگلیسی و غالبا در آمریکا درباره فلسطین منتشر شده است و در میان انبوه کتابهای منتشر شده در این موضوع محبوبترینها و پرفروشترین ها هستند:
کتاب «من رام الله را دیدم» کتابی است از اشعار مرید البرغوثی به زبان انگلیسی. مرغوثی بعد از جنگ شش روزه اعراب با اسرائیل از زندگی در فلسطین منع شد و 30 سال از عمرش را در تبعید بود و روزگار را دور از کشورش در شهرهای مختلف دنیا گذارند. به طوری که به گفته خودش نه شهروند جایی بود نه مهمان و نه گردشگر. او را به چشم یک تبعیدی و پناهنده نگاه میکردند و هیچ جای امنی برایش وجود نداشت. تا اینکه او پس از 30 سال به کشورش و شهر روزگار جوانیاش رام الله برگشت، اما دیگر آن شهر را نشناخت. شعرهایی که البرغوثی در مواجه با این وضعیت سروده است در این کتاب آمده و متاثر از مرور او بر خاطراتش است و اینکه او در این مدت نه تنها از میهنش تبعید شده بلکه حتی از یک محل سکونت همیشگی و جایی انسانی برای اقامت هم محروم بوده است. کتاب «من رام الله را دیدم» از نظر مخاطبان انگلیسی زبان و ناآشنا با وضعیت فلسطین هم بسیار تاثیرگذار و انسانی توصیف شده که در عین حال به درک وضعیت خاورمیانه امروز کمک میکند. این کتاب که برای نخستین بار در سال 1997 منتشر شد اما بارها تجدید چاپ و برنده جایزه ادبی نجیب محفوظ هم شده است.
«صبحها در جنین» نیز کتاب دیگری است که به زبان انگلیسی و در آمریکا منتشر شده و تا کنون بسیاری از خوانندگان را تحت تاثیر قرار داده است. نویسنده این کتاب سوزان ابوالهوا است و کتاب از نظر تاثیرگذاری و احیای هویت فلسطینیان هم رده رمان بادبادک باز خالد حسینی ارزیابی شده است. داستان این کتاب درباره خانواده ابوحجاز است. آنها در سال 1948 به زور از روستای محل زندگیشان بیرون رانده و به اردوگاه آوارگان در جنین برده میشوند. آنها به اجبار خانه و زندگی و باغهای زیتونشان را ترک میکنند و با قلبی شکسته در وضعیتی بسیار بد قرار میگیرند. پسر بزرگتر خانواده به خاطر شلیک به اسرائیلیها تحت تعقیب قرار میگیرد و بازداشت میشود و نوههای ابوحجاز در تقلایی برای به دست آوردن آزادی و خانه و حداقل امانات به سر میبرند. قصه این خانواده با روایت ماجرای این آوارگان توسط دیگر اعضای خانواده و به خصوص نوهها ادامه پیدا میکند. دو نوه پسر دوقلویی که در این خانوادهها هستند یکی توسط سربازان اسرائیلی ربوده می شود و برادر دیگرش همواره به دنبال او است. نوه دیگر ،دختر نوجوانی به نام امل است که راوی تبعید و بیخانمانی و رنجهای ملت فلسطین میشود و ماجرا تا بزرگ شدن و ازدواج او و فرزنددار شدنش ادامه پیدا میکند. امل صاحب دختری میشود و از آن پس، دختر او است که باید از گذشتهاش و آنچه که بر سر این خانواده آمده،اطلاع یابد… این کتاب در چاپهای ابتداییاش با نام «جای زخم داوود» منتشر شده بود ولی از سال 2010 با نام «صبحهای جنین» منتشر میشود.
**شجاعترین تاریخدان اسرائیلی
« پاکسازی قومی فلسطین» هم کتاب پرطرفدار دیگری به قلم ایلان پاپه است. پاپه یک یهودی ساکن در سرزمینهای اشغالی است که در حوزه تاریخ صاحب نام و صاحب نظر است و کتاب او، او را به عنوان یک تاریخدان بسیار شجاع بر سر زبانها انداخت. او در مقدمه کتابش نوشته است که بعد از هولوکاست بزرگترین جنایت علیه بشریت در فلسطین رخ داد و این جنایات همچنان ادامه دارد. پاپه معتقد است که در دنیا مدرن امروز کمتر اتفاق و جنایتی از نگاه مردم دنیا دور میماند اما تا کنون جنایتی به این وسعت وجود نداشته که به راحتی از حافظه جهانی پاک شود و این جنایت همان موضوع فلسطین و پاکسازی قومی از سال 1948 است.
او در کتابش توضیح میدهد کاری که اسرائیلیها در سال 1984 انجام دادند دقیقا مشابه کار نازیها برای از بین بردن دیگر نژادها است. او به جنایاتهای اسرائیل اشاره میکند که تنها در سال 1948 ، 800 هزار نفر بیخانمان و 531 روستا نابود شدند. نویسنده سپس درباره نقش سازمان ملل و بی توجهی به حقوق مردم فلسطین اشاره می کند و از عدالتی صحبت میکند که خبری از ان در سازمان ملل نیست. این کتاب در سال 2006 منتشر شده است.
صفحات: 1· 2